Ljusstyrka badrum

När du ska välja ut en lämplig ljusstyrka för din badrumsbelysning beror det lite på vilken känsla du vill skapa och vilken sorts armatur du använder dig av. Därför ska badrumsbelysning.org nu ge dig några tips på hur du väljer ljusstyrka i badrummet.

Rätt känsla i badrummet

Om du vill skapa en myskänsla bör du såklart använda dig av en relativt låg ljusstyrka och en högre ljusstyrka om du vill få ett starkt, funktionellt ljus som passar bra när man ska sminka sig. Nu är det ju så att många vill ha en mysig känsla men samtidigt kunna få ett funktionellt ljus. Det löser du genom att ha en starkare lampa vid badrumsspegeln och ett mildare ljus i taket, men det bästa av allt är att koppla en dimmer till badrumsspegelbelysningen så att du även där kan ha svag belysning när du känner för det.

Ljusstyrka för Led Downlights

I badrum funkar LED Downlights på 4 Watt (cirka 210 lumen) bäst för annars blir ljuset för starkt, något som gör ditt badrum sterilt. En 4-watts LED lampa motsvarar ungefär en 25-watts glödlampa.  Även om du använder en dimmer är LED Lampor på 4 Watt att föredra. Om du absolut vill använda LED lampor på 6 watt bör du använda en dimmer om du vill kunna få en mysig känsla i badrummet.

Watt & Lumen

Här ska vi ge dig en liten lista på hur ljusstarka olika glödlampor med olika wattantal är så att du kan får en uppfattning om hur många lumen din badrumsbelysning bör ha. Vi stannar på 60 watt eftersom ett badrum aldrig bör ha en starkare belysning än så.

15-watts glödlampa: 120 – 135 lm

25-watts glödlampa: 220 – 250 lm (motsvarar en 4-watts LED lampa)

40-watts glödlampa: 410 – 470 lm (lite starkare än en 7-watts LED lampa)

60-watts glödlampa: 700 – 805 lm