Elsäkerhet badrum

När du installerar badrumsbelysning bör du vidta flera säkerhetsåtgärder som du inte behöver göra när du installerar inomhusbelysning i torra rum. Anledningen till det är såklart att fukt och el inte funkar så bra ihop när de kommer i kontakt med varandra, det kan rent av vara livsfarligt. Du behöver emellertid inte vara orolig för det här om du bara följer de råd vi nu ska ge dig.

Så får du ett elsäkert badrum

  • Använd bara belysning som är anpassad för badrum. Till skillnad från annan inomhusbelysning klarar badrumsbelysningen av fukt och vatten så att den inte blir strömförande.
  • Välj badrumsbelysning med rätt IP-klass. IP-klassnumret anger hur fukt- och vattenresistent en badrumsbelysning är, och vilken IP-klass du bör välja beror på var du ska placera badrumsbelysningen. Numret består av två siffror och den andra siffran anger hur vattentålig belysningen är. Det räcker med att badrumbelysningen vid spegeln och i taket har siffran 1, men belysning i duschen och vid badkaret bör ha ett IP-klassnummer som slutar på minst 4.
  • Badrumsbelysningen ska vara ansluten till en jordfelsströmbrytare som utlöses vid 30 milliampere eller mindre. Jordfelsbrytaren gör att strömmen slås av om någon av dina badrumslampor skulle bli strömförande, vilket är mycket viktigt.
  • Alla eluttag ska vara jordade. Du bör därför inte dra en ojordad förlängningssladd till badrummet och förlängningssladden bör alltid vara anpassad för våtutrymmen.
  • Anlita en elektriker. Tyvärr får inte vi som inte är utbildade elektriker installera badrumsbelysning på egen hand på grund av säkerhetsrisken.