Fiberoptik

Om du installerar fiberoptik i badrummet kan du uppnå riktigt fina effekter. Du kan göra en stjärnhimmel med fiberoptiken eller placera den efter dina badrumslister. Det är i stort sett bara du och din fantasi som sätter gränserna för hur du kan använda din fiberoptik, vilket vi på badrumsbelysning.org gillar skarpt.

Så fungerar fiberoptik

Fiberoptik skiljer sig rätt så mycket från annan badrumsbelysning eftersom ljuskällan inte befinner sig på samma plats som ljuset gör. Det här kanske låter lite skumt, men så är det. Ljuset skickas nämligen iväg genom fiberoptiken från en slags projektor som kallas för ljusgivare som gör att fiberoptikens små ljuspunkter lyser.

Två olika effekter

Du kan åstadkomma två olika effekter med fiberoptiken:

  • Stjärnhimmelseffekt. Om du vill att ljuspunkterna ska ge känslan av små stjärnor ska du skaffa en fiberoptik som består av en nedslipad råfiber.
  • Spotlighteffekt. Om du vill att fiberoptiken ska ge en spotlighteffekt ska du använda dig av en planslipad fiberoptik som består av flera små aluminiumhylsor som gör att ljuset ger en 60-graders spridning av ljuset.

Installera fiberoptik i badrum

Eftersom ljusgivaren är känslig för fukt bör du montera fast den på en torr plats, till exempel i ett badrumsskåp eller utanför badrummet. När det gäller val av fiberoptik måste du köpa en optik som har en IP-klass som passar för badrum.

IP-klass för badrum

Ett IP-klassnummer består av två siffror, till exempel IP 46. Den första siffran anger hur stora föremål (till exempel ett finger) som kan vidröra fiberoptiken utan att den skadas. Ju lägre den första siffran är desto större föremål kan vidröra optiken. Den andra siffran anger hur mycket fukt och vatten fiberoptiken tål. Siffran 0 ger inget skydd och siffran 1 skydd mot droppande vatten. Du bör välja en fiberoptik vars andra nummer är minst 1 om du har fiberoptik i badrumstaket, 4 om optiken utsätts från strilande vatten från duschen, 6 för överspolande vatten och 8 om du sänker fiberoptiken i vatten, till exempel i en jacuzzi.