Badrumsbelysning i LED

Det finns flera anledningar till att vi på badrumsbelysning.org rekommenderar att du använder LED belysning i badrummet istället för belysning med halogenlampor, lågenergilampor eller glödlampor. Det ger inte bara badrummet ett snyggt, mjukt ljus utan är även ett billigt och miljövänligt alternativ. Du kan i stort sett använda LED lampor i vilken badrumsbelysning som helst och behöver alltså inte leta rätt på en viss sorts armatur för att du vill använda LED lampor.

Spara pengar med LED lampor

Även om en LED lampa är lite dyrare än lågenergilampor, och betydligt dyrare än glödlampor, sparar du ändå en massa pengar på att använda LED. Här ska vi förklara varför.

  • Drar betydligt mindre ström. En LED lampa drar inte mer ström än vad 10 glödlampor eller 2 lågenergilampor med samma ljusstyrka gör. Och en halogenlampa drar nästan lika mycket ström som en glödlampa. Du sänker alltså dina elkostnader drastiskt om du använder LED istället för andra lampor.
  • Mycket längre livslängd. En LED lampa har en livslängd på 30 000 – 50 000 timmar vilket kan jämföras med glödlampans 1000 timmar, halogenlampans 3000 timmar och lågenergilampans 5000 – 15 000 timmar. Den långa livslängden gör att du sällan behöver byta ut dina LED lampor, vilket gör att du sparar ännu mer pengar.

Brandsäkrare

LED lampor är mycket brandsäkrare än vad exempelvis halogenlampor är och det är därför som du bör använda LED lampor om du sätter downlights i taket. LED lampor blir nämligen inte speciellt varma tills skillnad från halogenlampor som kan bli extremt heta, vilket gör att taket kan börja brinna om du inte monterat dina downlights på rätt sätt. Downlights med halogenlampor får absolut inte komma i kontakt med isoleringen i taket och måste omslutas av en skyddskåpa, något som du inte behöver bry dig om när du använder LED belysning.

Miljövänligare

Bara att man inte behöver byta ut sina LED lampor speciellt ofta och att de drar lite ström är såklart bra för miljön, men LED belysningen innehåller inte heller bly som glödlamporna gör eller kvicksilver som vissa lågenergilampor gör.