Ljussättning av badrum

När du ska ljussätta ett badrum måste du tänka på att badrumsbelysningen både ska vara funktionell och ge en mysig stämning. Ett badrum ska inte ha ett alltför hårt och sterilt ljus så att det känns som en sjukhustoalett, men det bör inte heller vara alltför dämpat. Det bästa är att ljussätta badrummet med flera ljuskällor så att man kan reglera ljuset som man vill. Då kan du ha en dämpad belysning när du tar ett avkopplande bad och ett lite starkare ljus när någon ska mejka sig eller raka sig.

Badrumsbelysning vid spegeln

Du bör aldrig sätta upp halogenlampor eller lysrör vid spegeln, det ger ett alltför hårt och mindre smickrande ljus. Då är det mycket bättre att använda ett mjukare ljus från en glödlampa eller en LED-lampa. Placera armaturen i ögonhöjd på vardera sidan om spegeln så att skuggorna i ditt ansikte inte blir för hårda och för dramatiska. Ett bra ljus vid spegeln är mycket viktigt för den som ska mejka sig.

Takbelysning

I taket rekommenderar vi på badrumsbelysning.org att du placerar flera infällda LED Downlights istället för en enda stor lampa. Downlightsen gör att ljuset sprids jämnare över badrummet. Du bör också fixa en dimmer som du kan reglera ljusstyrkan med. Då kan du använda ett starkare ljus när du städar och ett mer dämpat ljus när du kopplar av i badkaret eller står i duschen.

Övrig ljussättning

Ljuslister kan ge en riktigt fin myskänsla när övrig belysning är dämpad. De kan sättas såväl efter taklisterna, golvlisterna, i duschkabinen som efter badkarslisterna. Om du vill slå på stort och vill få en känsla av att du tittar på en stjärnhimmel när du ligger i badkaret eller står i duschen kan du alltid sätta upp fiberoptik i taket, det är riktigt stämningsfullt.